"Kijk verder dan de buitenkant"

Mervin Haars
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 31 januari 2022 om 15:00

"Kijk verder dan de buitenkant"

Deze jongen zou niet ouder worden dan 6 jaar. Later werd het opgerekt naar 12 jaar. Maar hij werd ouder en ouder. Hij zou later in ieder geval geen kinderen kunnen krijgen. Een chronische bloedziekte maakte van jongs af aan zijn leven onzeker. Toch is hij inmiddels alweer 34 jaar oud, werkt als facilitair medewerker bij de provincie Zuid-Holland, is gelukkig getrouwd en vader geworden van drie dochters en twee zonen. Een doorzetter kunnen we Mervin Haars zeker noemen. Nummer 7 op de lijst van de ChristenUnie. Mervin zelf wijst liever naar boven. 

Todo Lo Puedo en Cristo Que Me Fortalece
Todo Lo Puedo en Cristo Que Me Fortalece. Deze Bijbeltekst uit Filippenzen 4:13 is mij letterlijk op het lijf geschreven. Veel in mijn leven leek onmogelijk maar God heeft het mogelijk gemaakt. Zo kijk ik ook naar mijn werk bij de ChristenUnie. Ik had wel gesolliciteerd maar nooit gedacht dat ik zou worden uitgenodigd voor een gesprek of zelfs maar worden aangenomen. Een echte mijlpaal in mijn leven. Een kans om nu ook anderen te kunnen helpen. Om mijn eigen ervaringen in te zetten voor een mooier Rotterdam.”

Kijk verder dan de buitenkant
“Je moet verder kijken dan de buitenkant. Dat is wat ik geleerd heb door mijn ziekte. Aan mij zie je verder ook niet dat ik ziek ben. Zo is het met veel mensen. Je kunt niet zien aan de buitenkant wat er in mensen omgaat. Hoe kun leven beperkt wordt. Of dat nou door ziekte, spanningen of geldzorgen is. De enige manier om erachter te komen is door te praten. Door interesse te tonen in de ander.”

"Oprecht vragen: Hoe gaat het?"


Op zoek naar de persoon achter de armoede
“Oprechte interesse is volgens mij ook de sleutel tot het bestrijden van armoede. Armoede is ook zo’n groot woord, maar er zitten zoveel persoonlijke verhalen achter. Dit probleem kun je niet alleen maar oplossen met een grote zak geld. Ook de politiek zou veel vaker in gesprek moeten gaan met mensen. We moeten op zoek naar de persoon achter de armoede. Wat is hun verhaal? Wat is de achtergrond van het probleem? Waar worstelen de mensen mee? Er moet veel meer interactie zijn. Maar niet alleen in de politiek trouwens, ook bijvoorbeeld door werkgevers. Mensen zijn zoveel meer dan alleen maar werk. Je moet mensen soms helpen om hun verhaal te laten vertellen. Ze gooien vaak niet zomaar hun problemen op tafel. Het zou zo goed zijn als werkgevers ook regelmatig even een praatmomentje zouden inlassen. Oprecht vragen: hoe gaat het echt met je?”

Een plicht om elkaar te helpen
“Dat omzien naar elkaar, dat zie ik heel terug bij de ChristenUnie. Zorgen voor de ander. Als christen zie ik het ook als een plicht om elkaar te helpen. God helpt ons in alles en dat moeten we doorgeven. Ik ben zelf opgegroeid in een Spaanstalige kerk, waar mijn ouders voorganger zijn. Ik heb altijd gezien hoe zij zorgen voor een ander. Praktisch maar ook door leuke dingen te organiseren zoals zomerkampen voor kinderen of een weekendje weg organiseren voor moeders. Gewoon om er even uit te zijn. Om tot rust te kunnen komen.”

Meer respect voor normen en waarden
“Rotterdam heeft mij de man gemaakt die ik nu ben. Mijn hele leven ligt hier. Ik heb hier alles meegemaakt. Studeren, werken, trouwen. Mijn familie woont hier. Het is een thuis waar ik mij veilig voel. Toch maak ik mij ook zorgen om onze grote wereldstad. Iedereen zegt vrijheid altijd heel belangrijk te vinden maar ik zie ook vaak gebeuren dat de vrijheid van de één, de ander juist inperkt. Je kunt op zondag wel alle winkels open doen maar als werknemer mag je niet meer aangeven dat je niet wilt werken op zondag. Ik vind dat er meer respect moet komen voor ieders normen en waarden en dat we elkaar niets moeten gaan opdringen.”

Gebruik je stem
“Ik zeg altijd tegen mensen: gebruik je stem. Want als jij je stem niet laat horen, dan wordt jouw stem overgenomen door een ander. Dan blijf jij stilstaan en kan de ander door. Ik wil mijn stem ook laten horen om kerkgenootschappen weer een dak boven hun hoofd te geven. Veel kleine geloofsgemeenschappen zijn niet meer welkom in buurthuizen en hebben moeite om een plek te vinden om samen te komen. Dat vind ik heel erg. Christenen hebben het recht om samen te komen. Samen met de ChristenUnie wil ik mee hard maken om deze kerken weer een thuis te geven in Rotterdam.”