“Trots op de energiecoöperaties op Zuid”

Christel Monrooij
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 4 maart 2022 om 16:22

“Trots op de energiecoöperaties op Zuid”

Ze kreeg de christelijke politiek met de paplepel ingegoten met een vader als raadslid in Nieuwegein. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart stopt Christel Monrooij na 4 jaar als burgerraadslid voor ChristenUnie Rotterdam. “Ik wilde mijn stem laten horen voor anderen, die daar niet de energie voor hebben.”

Verduurzaming van de stad mogelijk maken voor iedere Rotterdammer. Daarvoor heeft Christel zich hard gemaakt de afgelopen vier jaar. “Ik heb er samen met anderen voor gezorgd dat er subsidie komt voor het verduurzamen van de kleinere VVE’s, die niets krijgen van het rijk. We merkten dat de regelingen uit het Rotterdams Klimaatakkoord  niet haalbaar waren voor veel eigenaren van appartementen op Zuid. Of ze kwamen niet in aanmerking of ze konden de eigen bijdrage niet betalen. Terwijl je juist de grote woningvoorraad op Zuid wilt verduurzamen. Want daar staan relatief veel oude woningen.”

Duurzame energie voor een kleine beurs
Daarom heeft Christel zich ingezet voor energiecoöperaties in de stad. “Zo maken we duurzame energie ook mogelijk voor kwetsbare gezinnen. En niet alleen voor de welgestelden in Kralingen. Een energiecoöperatie plaatst zonnepanelen op daken van maatschappelijke organisaties, zoals scholen en kerken. De omliggende bewoners kunnen die energie afnemen van de coöperatie. De gemeente Rotterdam ondersteunt de energiecoöperaties met geld en menskracht. Inmiddels zijn er twee energiecoöperaties op Zuid, eentje in Blijdorp en een in Prins Alexander. In april hopen we de eerste zonnepanelen op een dak van een kerk te leggen.”

“De stijgende energieprijzen zijn voor veel mensen rampzalig”

Energiearmoede zal voorlopig nog een groot thema blijven in Rotterdam. Daar is Christel van overtuigd. “De stijgende energieprijzen zijn voor veel mensen rampzalig. Mensen zetten de kachel niet meer aan. En veel Rotterdamse armen durven geen toeslagen meer aan te vragen, omdat ze door de toeslagenaffaire bang zijn voor schulden. Wethouder Arno Bonte van GroenLinks reageerde dan ook meteen enthousiast op ons voorstel voor energiecoöperaties. En ook in de raad was er snel een meerderheid voor.”

Haar interesse in de klimaatdoelen komt deels door haar studie econometrie. “Daar leer je berekenen hoe je zo efficiënt mogelijk je doelen kunt bereiken. Je moet zuinig zijn op je bronnen, zoals energie, tijd en geld. Daarnaast wil ik gewoon goed voor de schepping zorgen. Ik wil dat volgende generaties ook nog van de aarde kunnen genieten. En dat kan niet als wij de aarde opeten”, aldus Christel.

Een prachtig openbaar vervoersnetwerk
“Natuurlijk vraag ik mezelf weleens af waarom we het allemaal doen, als ik langs Pernis rijd. Maar je kunt het ook omdraaien: de eerste stappen naar een duurzame stad kun je sneller zetten in Rotterdam dan in Utrecht waar iedereen al de fiets pakt. We hebben in Rotterdam een prachtig openbaar vervoersnetwerk. Zelf reis ik ook met het openbaar vervoer of de scooter. De auto is echt de laatste optie. Als we dat allemaal doen, dan heeft dat impact. Er zijn veel elektrische laadpalen geplaatst in de stad. Het gemeentelijke wagenpark is elektrisch en de eerste elektrische vuilniswagens rijden ook al rond.”


“Ik vind dat een burn-out te veel voorkomt in mijn generatie”

Christel stopt als burgerraadslid omdat de combinatie met haar baan als consultant bij accountantskantoor Mazars te veel van haar vroeg. “Ik heb in de afgelopen periode een burn-out gehad. Daardoor werd ik me er extra van bewust hoeveel generatiegenoten een burn-out hebben. Tijdens de coronacrisis deelden jongeren vrij open verhalen over hun klachten op sociale media. Dat heeft mij overtuigd dat we in de politiek iets moeten doen aan de prestatiedruk, de eenzaamheid en de gezondheid van Rotterdamse jongeren. Ik heb geknokt voor een speciaal hoofdstuk over de Rotterdamse jongeren in het coronaherstelplan van de gemeente Rotterdam. Over de verdere invulling van het plan mag de volgende raad straks stoeien met de wethouder.”

Christel heeft genoten van haar werk als burgerraadslid. “Ik vond vooral het voeren van de debatten in de commissievergaderingen erg leuk. Ik geniet van de verschillende zienswijzen en het spel om dichter tot elkaar te komen. Dat je soms met een extra belletje naar een partij een motie wel door de raad krijgt. En soms werd ik tijdens vergaderingen verrast als bleek dat voldoende raadsleden voor stemden.”

Debatten die meer over de inhoud gaan
Maar kritisch op het raadswerk is ze ook. “Vergaderingen duren soms tot 2 of 3 uur ’s nachts. Ik zou graag pleiten voor vergaderingen die bondiger worden gevoerd. Ik verwacht dat vergaderingen meer to the point worden gevoerd, als er een betere balans tussen mannen en vrouwen in de raad is. Met meer vrouwen in de raad verwacht ik dat de debatten meer over de inhoud gaan en minder over wat goed scoort in de media.”

Het meest trots is Christel op de energiecoöperaties op Zuid. “Die staan concreet voor het verhaal van de ChristenUnie. Wij zoeken altijd de samenwerking tussen bewoners, maatschappelijk middenveld, kerken en gemeente. En ook het doel van de energiecoöperaties is typisch voor de ChristenUnie: duurzame energie opwekken voor de Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben.”