Religieuze hulporganisaties zijn zat van het wantrouwen

WhatsApp Image 2023-04-06 at 13.24.38.jpeg
Robbert-Jan van de Werken
Door Robbert-Jan van de Werken op 6 april 2023 om 13:45

Religieuze hulporganisaties zijn zat van het wantrouwen

Weer wordt het Leger des Heils door D66 in het beklaagdenbankje gezet. Religieuze hulporganisaties in Rotterdam zijn langzamerhand zat van het wantrouwen. Terwijl ze het puin ruimen van overheidsbeleid, wil D66 een debat over personeelsbeleid.

Een korte terugblik
Een tijdje geleden beschuldigde D66 Rotterdam het Leger des Heils van discriminatie. Dat leidde tot een kleine mediastorm en forse kritiek op D66. Want laten we nu kijken hoe we het Leger des Heils kunnen helpen, in plaats van ze het leven zuur maken. Ook vanuit de liberale hoek kwam er fikse kritiek. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zou je dan zeggen. Maar in plaats daarvan wil D66 graag wrijven in een vlek. Daarom hebben ze een debat aangevraagd, met als insteek het Leger des Heils aan te pakken.

Onze reactie daarop zou heel simpel kunnen zijn: wat D66 wil kan niet, end of story, goodbye. Maar dat zou niet eerlijk zijn, want het gaat niet om wat mag van de wet. Het is namelijk al lang duidelijk wat wel en niet mag van de wet. Dat doet een andere reden vermoeden waarom we dit onderwerp op de agenda hebben staan.

Wantrouwen richting religieuze hulporganisaties
Waar het hier om gaat is wantrouwen. Wantrouwen richting religieuze organisaties, die daar langzamerhand echt zat van zijn. Een dubbele houding waarbij religieuze hulporganisaties aan de ene kant lof krijgen voor wat ze doen, en aan de andere kant in het beklaagdenbankje worden gezet.

Ik wil daarom wat context schetsen. En die context begint met een terugtrekkende overheid. Laat iedereen vrij is het devies voor de overheid, laat niemand vallen het werk van de maatschappij. Wie zijn er in dat gat gesprongen? Tientallen hulporganisaties, vaak gestart vanuit de christelijke opdracht tot diaconaat: het dienen.

Tel je Zegeningen
Kijk bijvoorbeeld naar het onderzoek Tel je Zegeningen. De waarde van religieuze organisaties voor deze stad bedraagt honderden miljoenen euro’s. Huisbezoeken, maaltijden, inloophuizen, begeleiding, taallessen, noem maar op. We hebben het over Goud van Noord, Seinpost, House of Hope, inloophuis de Brug, Thuis in Charlois, Zuidrijk, In de Gouwstraat, wijkgebouw de Bron, wijkpastoraat Crooswijk, Present, de Nieuwe Hoop, Samen010, Mara, en nu vergeet ik er nog een heleboel, over tientallen medewerkers, honderden, zo niet duizenden vrijwilligers en duizenden gulle gevers. Organisaties en mensen waar ik enorm trots op ben.

Naast geld van collectes en donaties maakt een groot deel van deze organisaties ook regelmatig aanspraak op gemeentelijke subsidies. Denk bijvoorbeeld aan Goud van Noord, die afgelopen maanden voedselbonnen uitdeelde. Als we de lijn die D66 hier neer heeft gelegd doortrekken, betekent dat het inperken en kortwieken van een groot deel van deze organisaties.

Als er ergens iedereen welkom is
En specifiek over het Leger des Heils: als er één organisatie is waar iedereen welkom is, is het het Leger wel. En ja, dat doen ze vanuit een heel specifieke, eigen overtuiging. Geloof me, daar krijg je de mooiste dingen van. En juist dat recht, de vrijheid je als religieuze organisatie te organiseren, dat is wat D66 hier weg wil nemen. Allemaal vanuit religiestress.

Puin ruimen van overheidsbeleid
Terwijl deze organisaties het puin ruimen van overheidsbeleid, wil D66 het hebben over personeelsbeleid. Er wordt echt onderschat hoe dat binnenkomt bij mensen. Dat de mensen die aan de frontlinie staan van onze sociale problematiek, in het beklaagdenbankje worden gezet. En niet alleen dat, het is zuur gedrag vanuit een ahistorische, on-Nederlandse houding tegenover religieuze organisaties. 

Daarom zullen we als ChristenUnie alles op alles zetten om voor de vrijheid van deze organisaties te staan en hen een stem te geven. Maar nog belangrijker: om de zure anti-religieuze houding die er onder ligt voortdurend aan de kaak te stellen.

Deel dit bericht