Zodat ieder kind thuis op kan groeien

Babyhuis
Robbert-Jan van de Werken
Door Robbert-Jan van de Werken op 25 mei 2023 om 14:50

Zodat ieder kind thuis op kan groeien

‘laat Rotterdam voorop lopen’

Binnen de jeugdbescherming vindt een aardverschuiving plaats: uithuisplaatsing wordt steeds meer een uitzondering in plaats van de norm. Voor de ChristenUnie is dat een goede ontwikkeling, want kinderen hebben het recht om thuis op te groeien. Daarom heb ik de wethouder gevraagd hoe Rotterdam hierbij voorop kan lopen.

Het maatschappelijke debat over jeugdbescherming is omgeslagen. Na het toeslagenschandaal verschenen tientallen documentaires en artikelen over de problemen in de jeugdbescherming. De term ‘staatsontvoeringen’ viel zelfs. De omslag is nog eens versterkt door een rapport van de Inspectie Gezondheid en Jeugd, die concludeerde dat geen(!) van de 60 onderzochte onderbouwingen van uithuisplaatsingen voldeed aan de vereisten.

Dat heeft ook steeds meer invloed op beleid. Recent publiceerde het Nederlands Jeugdinstituut een nieuwe richtlijn voor de Jeugdbescherming. Volgens de nieuwe richtlijn moeten jeugdbeschermers terughoudend zijn met het uithuisplaatsen van kinderen en er alles aan doen om kinderen zo snel mogelijk weer terug te plaatsen. Dat is een wereld van verschil met de vorige richtlijn: daar werd nog aangeraden om kinderen die een half jaar uit huis geplaatst waren, niet meer terug te plaatsen.

Een uithuisplaatsing is nooit beter: het is hoogstens minder slecht

Als ChristenUnie vinden we dit een goede ontwikkeling. Te lang is gedacht dat een uithuisplaatsing beter is voor veel kinderen. Maar een uithuisplaatsing is nooit beter: het is hoogstens minder slecht. Want de negatieve impact van een uithuisplaatsing is enorm. Daarom is het belangrijk dat Rotterdam voorop gaat lopen bij deze ontwikkelingen. Daarbij is de grote vraag: hoe kunnen we gezinnen ondersteunen bij hun problemen, zodat uithuisplaatsing echt een allerlaatste redmiddel wordt?

Gelukkig zijn er ook organisaties al bezig met de oplossing. Zo was ik een tijdje terug op bezoek bij het Babyhuis in Schiedam. Het Babyhuis biedt intensieve begeleiding aan kwetsbare moeders met jonge kinderen. Het doel: onnodige uithuisplaatsingen voorkomen. En dat is een groot succes, want veel moeders lukt het om samen met de kinderen op eigen benen te gaan staan. Een voorbeeld voor Rotterdam.