"Concrete problemen van burgers moet je gewoon oplossen"

Thomas
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 7 februari 2022 om 18:56

"Concrete problemen van burgers moet je gewoon oplossen"

“Van de verhalen op Zuid sla ik soms stijl achterover. Ze gaan over problemen die je als overheid of woningcorporatie gewoon moet oplossen. Daar wil ik me voor inzetten, want hiermee herstel je het vertrouwen van burgers in de politiek”, vertelt Thomas van Arnhem, kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie Rotterdam.

“Bij ons in de wijk op Zuid woont een dame die iedere maand een energierekening van € 300 krijgt voor een flatje van 70 m2. De muren hebben zulke grote kieren dat haar huis niet warm wordt, hoe hoog ze ook stookt. Helaas komt de woningcorporatie het probleem niet verhelpen. De dame zelf is slecht ter been, kampt met een zeer broze gezondheid en heeft meermaals gevochten tegen kanker.  Als ik raadslid word, wil ik tijd doorbrengen met kwetsbare burgers en opkomen voor hun problemen”, vertelt Thomas van Arnhem, in het dagelijks leven wetgevingsjurist bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wonen op Zuid
Het was voor Thomas en zijn vrouw een belangrijke reden om te komen wonen op Zuid. “Twee jaar geleden verhuisden we van Utrecht naar Rotterdam. We hadden allebei gestudeerd in Utrecht, zaten in een hoogopgeleide ‘bubbel’ en als ik de namen van mijn buren kende, had ik geluk. We wilden voorkomen dat we een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgen. Heel veel mensen hebben het zwaar. Ze hebben vaak instanties nodig, maar vinden het moeilijk zich door de bureaucratie heen te worstelen. Ze zitten daar ontzettend mee in hun maag. We bellen regelmatig voor een buurman of buurvrouw met een instantie of geven suggesties voor een slimme aanpak als ze vastlopen bij een loket. Zo kunnen we heel concreet iets betekenen voor mensen. En ik leer wat het is om betrokken te zijn op elkaar.”

Voor de mensen die het uit zichzelf niet redden
Voor Thomas is dit christelijk-sociaal denken en doen. “Oog en hart hebben voor de mensen die het uit zichzelf niet redden in de stad. Voor mij is de tekst in 1 Korinthe 12 heel belangrijk. Als 1 lid van het lichaam pijn heeft, heeft het hele lichaam pijn. Ik betrek deze tekst ook op onze stad: als een deel van de Rotterdammers grote moeilijkheden ervaart, is het de verantwoordelijkheid van de hele stad om daarin iets te betekenen. We leven in een grote stad, die in hoge mate geïndividualiseerd is. En toch heeft het zin als ik samen met mijn vrouw op Zuid in het klein iets bijdraag aan het leven van mijn buren.”

“Veel problemen kunnen we als samenleving net zo goed of zelfs beter zelf oppakken”

We moeten weer leren dat de overheid niet alles kan en hoeft op te lossen, vindt Thomas. “Veel mensen zien problemen in de maatschappij en kijken voor de oplossing automatisch naar de overheid. Een deel van de oplossing ligt bij de overheid, maar we moeten niet vergeten wat er allemaal voor mooie dingen gebeuren als burgers zelf op elkaar betrokken zijn. Maatschappelijke organisaties, maar ook kerken en andere religieuze groepen in de stad komen vaak dicht bij de burgers. Het zou goed zijn als de gemeente structureel met hen in gesprek gaat. Dat doet recht aan de belangrijke plek die zij in Rotterdam innemen. Ook zal je zien dat gemeentelijk beleid daardoor betere oplossingen biedt voor de problemen van mensen in de stad.”

Vertrouwen in de overheid
En dat is cruciaal om het vertrouwen in de overheid te herstellen, meent Thomas. “Ik wil dat Rotterdammers de gemeente gaan zien als betrouwbare organisatie, waar mensen werken die het beste met hen voor hebben en er voor hen zijn als ze in de penarie zitten. Een van de rollen van de overheid is het zijn van een schild voor kwetsbare mensen. Zo wordt de overheid helaas niet gezien. In mijn wijk heb ik een jonge vrouw leren kennen die op haar 26e al zoveel ellende heeft meegemaakt, dat ze niemand meer vertrouwt. Of het nu de huisarts, de gemeente of de woningcorporatie is. Ik hoor dit soort verhalen veel op Zuid. We zullen deze mensen met heel concrete acties moeten laten zien dat we als overheid het beste met hen voor hebben.”

“Er moet iets veranderen in alle radertjes van de overheid”

Dat betekent dat er iets moet veranderen in alle radertjes van de overheid, stelt Thomas. “Dat begint met een oprechte nieuwsgierigheid naar iedere Rotterdammer. Wat speelt er in iemands leven en wat kunnen we als gemeente concreet doen? Regels van de gemeente gelden voor alle Rotterdammers. Tegelijkertijd moet de gemeente ruimte bieden om in individuele gevallen maatwerk te leveren, omdat regels in specifieke gevallen onrechtvaardig kunnen uitpakken. Dat is iedere keer een dilemma, want je wilt als overheid ook willekeur voorkomen.”

Rechtvaardige regels
Het versterken van de rechtstaat is een belangrijk doel in Thomas’ werk als wetgevingsjurist bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Met een groot team werken we jaarlijks aan vele tientallen nieuwe wetten of wijzigingen van bestaande wet- en regelgeving. Ikzelf houd me bezig met wetgeving die met strafrecht te maken heeft. Met al die nieuwe wetgeving bouwen we aan een rechtvaardiger en veiliger Nederland. Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar bijna iedereen komt dagelijks in aanraking met de gevolgen van wetgeving. Dit motiveert mij enorm om in Rotterdam politiek actief te zijn. De gemeente moet regels hebben die Rotterdammers vooruithelpen. Daar wil ik voor gaan.”