“Dat je wat over hebt voor elkaar, dat is toch heel normaal”
Met plezier loopt hij twee keer per week hard door Blijdorp. De wijk waar hij nu twee jaar woont. Als oudste van een gezin van zeven, ging hij in 2019 het huis uit. “Mijn broertjes en zussen wonen nog thuis. Mijn jongste broertje is zes jaar en een enorme ondeugd. Als ik nu in het weekend thuis kom, is het wel even wennen aan de drukte. Maar ik geniet ervan. Er is in een groot gezin altijd wel wat te beleven.”
De 23 jarige student Econometrie Erik de Knegt maakt een rustige en weloverwogen indruk. “Ik houd van cijfers en wiskunde. Tegelijkertijd houden de maatschappelijke vraagstukken me bezig. Juist de combinatie van beide vind ik heel interessant. Zo ben ik net begonnen aan mijn masterscriptie. Daarin staat deze vraag centraal: Als landen investeren in onderwijs, hoe zie je dat dan terug in economische groei? Ik heb nog geen idee wat eruit komt, maar ik vind onderwijs heel belangrijk. En ga dan graag op zoek naar wat dat betekent in cijfermatige zin.”
Fijn gezin
“Ik kom zelf uit een fijn gezin. Juist nu ik op kamers zit, merk ik hoe belangrijk die basis is. Als kind van je dat heel gewoon en besef je dat niet. Maar hoe goed is het dat je normen en waarden van school en thuis meekrijgt; dat je leert hoe je sociaal meedoet in de maatschappij. Misschien komt daar wel mijn drive vandaan om iets in de politiek te doen. Ik werk nu bijvoorbeeld al mee in de steunfractie van de CU-SGP Zuid Holland.”
Quatre mains
Erik is in zijn vrije tijd graag met familie en vrienden. Ook speelt hij orgel, bijvoorbeeld zondag in de kerk. “Pas speelde ik samen met m’n vriendin quatre mains achter de piano. Daar hebben we allebei heel veel plezier in. Voor mij zijn hardlopen en muziek maken goede manieren om te ontspannen.”
Minder individueel, meer samen
“Ik zou heel graag zien dat we als samenleving minder individualistisch zijn. Dat we meer samen optrekken. Dat je wat over hebt voor elkaar, dat is toch heel normaal. En soms moet je daarvoor wat van jezelf opofferen. Ook vind ik het heel belangrijk dat de overheid oog heeft voor het versterken en sterk houden van relaties. Natuurlijk zijn mensen zelf verantwoordelijk. Maar zouden we elkaar hierin niet meer en beter kunnen helpen? En in ieder geval de drempel naar hulp zo laag mogelijk maken? Een vechtscheiding bijvoorbeeld kan kinderen echt levenslang zware ballast bezorgen. Laten we met elkaar proberen dat te voorkomen!”
Christelijk geluid
De ChristenUnie doet dit jaar zelfstandig mee aan de verkiezingen. Omdat ChristenUnie en SGP jarenlang goed hebben samengewerkt is er gekozen voor een andere vorm van betrokkenheid van de SGP. Leden van de SGP kunnen onder de vlag van de ChristenUnie meedoen in de fractie. Erik is één van de zeven SGP’ers op de lijst. Erik: “Natuurlijk vinden we het jammer dat de CU nu alleen uitkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen. En natuurlijk stemmen SGP’ers het liefste op hun eigen partij. Maar je moet ook pragmatisch zijn en goed kijken naar je doelen. Voor ons is het heel belangrijk dat het christelijke geluid in Rotterdam zo sterk mogelijk wordt en het goede werk van wethouder Michiel Grauss kan doorgaan. Dat weegt nu het zwaarst.”