Sheila laat niet los

Sheila Blankendal
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 24 februari 2022 om 20:31

Sheila laat niet los

“Een echte tijger. Als zij haar tanden ergens in zet, dan laat ze niet meer los. Waar anderen stoppen, daar gaat zij door.” De collega’s van Sheila Blankendal hebben de perfecte omschrijving voor deze doorzetter. Maar onder die gedrevenheid zit vooral een hart vol compassie. “Ik geloof dat ieder mens uniek is. Dat God iedereen bijzonder heeft gemaakt. Iedereen is een stukje van de grote puzzel. Zonder elkaar zijn we niet compleet. Daarom moeten we voor elkaar zorgen. Want zelfs als een klein teentje mist, raken we uit balans.” 

Langs de zijlijn?
Sheila is al jong betrokken bij politiek. “Samen met mijn moeder gingen we vaak op pad in Suriname. Vergaderingen, mensen ontmoeten. Dat was echt een leuke tijd. Tijdens haar studie Economie verdiept ze zich dan ook in staatsrecht en politicologie. Ik geloof echt in de kracht van politiek. We moeten niet denken: ‘Naar ons wordt toch niet geluisterd of ze doen toch wat ze willen.’ Nee, dat is gewoon niet waar. We moeten er niet zelf voor kiezen om aan de zijlijn te blijven staan. Of zeggen: ‘laat een ander het maar doen. ‘Als je wilt dat er geluisterd wordt, dan moet je wel je stem laten horen. Er is zo hard gestreden voor het recht om te stemmen dan moeten we die verantwoordelijkheid wel oppakken.”

Een stad om van te houden
Door politieke ontwikkelingen in Suriname, bleven de universiteiten lang dicht. Daarom besluit de jonge Sheila in Nederland verder te gaan studeren. “Rotterdam was niet mijn eerste keuze. Maar ik kon in eerste instantie bij mijn zus gaan wonen. Ik wilde vier jaar studeren en gelijk weer wegwezen. Maar Rotterdam is een stad waarvan je leert houden. En het probleem is…als je eenmaal van Rotterdam houdt dan houd je er ook echt van. Nu ben ik er niet meer weg te slaan.” 

Forever young
Als je naar haar leeftijd vraagt, dan schiet ze in de lach. “Vroeger wilde ik dat niet zeggen. Ik wilde wel voor altijd 20 jaar blijven. Forever young. Maar nu zie ik eigenlijk dat met leeftijd ook kennis en ervaring komt. Daarom kan ik nu trots zeggen dat ik 61 jaar ben. En omdat je nooit te oud bent om nog meer te leren - hoop ik dit jaar ook mijn master Bestuurskunde af te ronden.” Ervaring heeft ze ook meer dan genoeg. Ook door haar werk bij de Douane. En zeker ook door al het vrijwilligerswerk dat ze door de jaren heen heeft gedaan. In haar kerk Kom en Zie en vooral veel in haar wijk Delfshaven. “We hoeven mensen niet te bemoederen. Er zit zoveel kracht in mensen. We moeten ze het vertrouwen in zichzelf geven. Ik weet nog een keer een meisje  die ik hielp met huiswerkbegeleiding. Ze had nog nooit een voldoende gehaald voor wiskunde. Het eerste wat ik zei: dan wordt dit je eerste. En je mag zelf kiezen - wordt het een 8, 9 of 10? Zo mooi om haar stralende gezicht te zien toen ze met een hoog cijfer thuis kwam.”

Perspectief bieden
“Ik wil gewoon het beste voor mensen. Ik wil ze perspectief bieden. Helpen ontdekken waar zij goed in zijn. Ik geloof namelijk dat er altijd een kans is. Maar die kansen moeten soms wel gecreëerd worden. Daarom wil ik mij inzetten voor toegankelijk onderwijs. Voor meer stageplekken. Meer handvatten voor jongeren die moeite hebben op school te blijven. Ook moet het onderwijs aantrekkelijker worden voor docenten.” 

Maak het verschil
En waarom dan de ChristenUnie? “Ik voel me zeer vereerd met plek 3 op de kieslijst. Het maakt voor mij niet uit dat de ChristenUnie een kleine partij is. Ik geloof echt dat we een groot verschil kunnen maken. Alleen al door er gewoon te zijn. En we hebben deze vier jaar keiharde resultaten geboekt, zeker op het gebied van Armoede, mede dankzij onze ChristenUnie wethouder van Armoedebestrijding, Michiel Grauss. Die ene zetel - die ene stem - die ene persoon - die kan het verschil maken in Rotterdam.”

Wijkraad
Woon je in Delfshaven dan kun je ook nog Sheila de wijkraad instemmen. “Ik houd van de plek waar ik woon. Ik wil echt zijn waar ik ben. Snap je? Onderdeel zijn van de wijk. Naar elkaar omkijken. Problemen samen oplossen. Je hoeft maar in de groepsapp te kijken om te ontdekken waar mensen zich druk om maken: hondenpoep, huisvuil en een groot probleem: woningen die opgekocht worden door investeerders. Aanpakken die handel.”

Geloof
Eén woord komt telkens terug: geloof. “Je moet geloof hebben in jezelf, maar ook in de ander. Geloof in de kracht van jouw stem!” En haar drijvende kracht: “Een rotsvast geloof in God die iedereen tot bloei wil laten komen.”