Kampioen Tegelwippen
Ik vind het altijd een indrukwekkend gezicht: als het fors regent vult het Benthemplein, ook wel Waterplein genoemd, zich snel. Uit de hele nabije omgeving, van Hofplein tot Agniesebuurt, verzamelt zich het water. Het plein bestaat uit drie bassins, goed voor 1,7 miljoen liter. Daardoor wordt het riool ontlast en stroomt de boel niet over. Een prachtige voorziening, die bij droge omstandigheden gebruikt kan worden om te recreëren. Hard nodig, omdat regenbuien de laatste jaren steeds heftiger worden én vaker voorkomen. Het is een mooi staaltje van reageren op het veranderende klimaat.
Op mijn dagelijkse wandelingen door de stad kom ik steeds meer tuinen tegen die ‘onderhoudsarm’ zijn gemaakt. Betekenis: volplempen met stenen, ertussen een eenzame boom of erop een enkele plantenbak met een beetje groen. Af en toe het onkruid wegbranden, in de herfst een paar keer met de bladblazer er overheen. Gemak dient de mens. Toch?
Nou, nee, dat lijkt me niet. Want juist het feit dat heel wat mensen hun tuin betegelen. Of op hun balkon geen enkele pot met groen plaatsen. Juist dat feit maakt, dat de stad nog sneller overstroomt. We hebben meer groen nodig. Dat mes snijdt aan twee kanten: aan de ene kant verminderen bomen en planten, als is het maar een héél klein beetje, de uitstoot van CO2. Ook is aangetoond dat groen in de stad de hitte vermindert als het warm is. Aan de andere kant neemt een tuin of balkon met meer groen ook beter water op. Daardoor verminder je de kans op overstromingen bij heftig noodweer.
Daarom pleit de ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma voor vergroening. Door het stimuleren van groene gevels en daken. Door bij bouwprojecten 1 procent van de bouwsom te laten besteden aan verbetering van de groenstructuur. Door de zogenaamde ‘tegeltaks’ te onderzoeken, waarbij volgens mij het stimuleren van vergroening beter werkt dan het belasten van betegeling. Maar de mooiste maatregel vind ik het uitbreiden van het NK Tegelwippen ofwel: ‘Heel Holland wipt’. Een wedstrijd door heel Nederland, waarbij vergroenen van de stad centraal staat. Op de website https://nk-tegelwippen.nl/ vind je daarvoor veel inspiratie.
De ChristenUnie wil graag dat Rotterdam en haar bewoners bijdragen aan de vergroening van de aarde. Daarmee staat ze voor het stimuleren van maatregelen voor duurzaamheid en tegelijk het voorkomen van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ik vind dat een fijne combinatie. En het zou toch fijn zijn als onze stad, naast al die andere kampioenschappen, ook nog eens Nederlands Kampioen Tegelwippen wordt.
Wim de Groot is predikant in de Waterpleinkerk, woonachtig in de wijk Bergpolder, vrijwilliger in de Pauluskerk en staat nummer 34 op de lijst van de ChristenUnie voor de komende verkiezingen.