Waarom wij een motie van afkeuring steunden

Vliegtuig
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 8 september 2022 om 14:59

Waarom wij een motie van afkeuring steunden

Vandaag heeft de ChristenUnie een motie van afkeuring over het handelen van wethouder Karremans gesteund. Hier lees je meer over onze afweging.

Vandaag heeft de gemeenteraad gedebatteerd over het opnieuw deelnemen aan het participatieproces over de toekomst van de Rotterdamse luchthaven. Daarbij hebben we een motie van afkeuring gesteund. Die motie richtte zich op wethouder Karremans. Een motie van afkeuring is een zwaar middel, wat we niet licht gebruiken. We leggen graag aan je uit waarom we deze motie gesteund hebben, ook al heeft de motie het niet gehaald.

Het vliegveld is al een tijd geleden een participatieproces gestart over de toekomst van het vliegveld, met vliegtuigmaatschappijen, de provincie en meerdere gemeenten. En misschien wel het belangrijkste, de omwonenden. Zij zijn dit jaar uit het proces gestapt, omdat hun stem niet gehoord werd.

In juni ging de gemeenteraad hierover in debat. Daarbij werd een motie van D66 aangenomen. Op basis van deze motie trok het college zich terug uit het participatieproces. De ChristenUnie was blij met deze stap, omdat de enige uitkomst van het proces uitbreiding van de luchthaven leek te zijn. Krimp en afname van hinder, zoals de omwonenden graag wilden, was onbespreekbaar.

Vorige week viel er echter een brief van wethouder Karremans op de mat. In deze brief stond dat Rotterdam opnieuw aanschuift aan de participatietafel. Daarmee ging de wethouder lijnrecht in tegen de eerder aangenomen motie en de uitspraak van het college, en schoffeert hij de omwonenden.

Vandaag bleek in het debat dat de wethouder vasthoudt aan zijn beslissing, zonder eerlijk toe te geven dat deze beslissing compleet haaks staat op een eerder besluit. Daarmee zet de wethouder zijn geloofwaardigheid onder druk.

Samen met CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Bij1 hebben we daarom een motie van afkeuring ingediend. Met zijn handelswijze negeert wethouder Karremans een uitspraak van de gemeenteraad en gaat hij lijnrecht in tegen uitspraken die het college eerder gedaan heeft. Hiermee doet op hij grove wijze afbreuk aan vertrouwen van bewoners in de politiek. Dat is voor de ChristenUnie afkeurenswaardig.