ChristenUnie steunt initiatief van de Thuisgevers voor opvang van statushouders
In het kader van de opvang van statushouders en asielzoekers is projectmedewerker Thom in gesprek gegaan met Stichting de Thuisgevers. Deze organisatie is gespecialiseerd in het faciliteren van opvang door als schakel te fungeren tussen de overheid, die een groot aantal statushouders moet huisvesten, en kerken of geloofsgemeenschappen, die vaak woningen hebben waar tijdelijk ruimte beschikbaar is. In plaats van statushouders op grote (nood)locaties onder te brengen, totdat zij een vaste woning toegewezen krijgen, biedt de Thuisgevers tijdelijke huisvesting aan via lokale kerken.
Een mooi Rotterdams voorbeeld hiervan is de (toenmalige) Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Rotterdam Delfshaven, die tijdelijk een lege pastorie beschikbaar had. Toen onderzocht werd hoe deze pastorie voor een jaar optimaal benut kon worden, kwam Stichting de Thuisgevers in beeld. Via de stichting vond een gezin zonder woning onderdak in de pastorie. Waarna zij na een jaar konden doorstromen naar een vaste woning, zonder dat zij in een opvanglocatie zoals de Silja Europa hoefden te verblijven.
Het gesprek met de Thuisgevers vond plaats op een bijzondere nieuwe locatie aan de Beukendaal in Rotterdam-Zuid. In een oud klooster met een rijke geschiedenis, dat jarenlang leegstond, worden binnenkort alleenstaande statushouders tijdelijk opgevangen. Dankzij de inzet van de stichting wordt dit klooster omgetoverd tot een veilige en gastvrije woonplek. Stichting de Thuisgevers werkt nauw samen met vrijwilligers uit de buurt en lokale kerken om de bewoners te begeleiden en hen te ondersteunen bij hun integratie in de Rotterdamse samenleving.
Dit project toont aan hoe leegstaand vastgoed een waardevolle functie kan krijgen in de opvang van kwetsbare groepen. Het bewijst dat kleinschalige en mensgerichte opvang niet alleen mogelijk is, maar ook ruimte biedt voor persoonlijke aandacht en gemeenschapszin. Stichting de Thuisgevers hoopt deze locatie binnenkort te openen en zo een nieuw thuis te bieden aan mensen die dat hard nodig hebben.
Dit soort initiatieven worden door de ChristenUnie van harte ondersteund. Oplossingen die voortkomen uit de samenleving, waarbij een kerk verder kijkt dan haar eigen belangen en de gemeente positief meewerkt aan een duurzame oplossing, verdienen alle lof. Bij dit soort locaties wordt bovendien een vrijwilliger ingezet die de bewoners helpt om goed te integreren en een goede start te maken op hun tijdelijke woonplek. Hoewel de gemeente Rotterdam al constructief meewerkt, ontbreekt er nog een laagdrempelige manier voor kerken om te melden dat zij ruimte beschikbaar hebben. Tjalling zal zich de komende tijd in de commissie hard maken voor deze uitmuntende manier van opvang bieden in samenwerking met de samenleving en benadrukken hoe belangrijk het maatwerk is dat de Thuisgevers biedt voor het oplossen van de huidige opvangproblematiek.