
Rotterdam houdt koers, maar vaart de verkeerde kant op
De voorjaarsnota van Rotterdam staat voor de deur. Een belangrijk moment waarop duidelijk wordt welke keuzes het college maakt voor het komende jaar. Wat zijn de prioriteiten? Waar gaat het geld naartoe – en wat blijft liggen? Als ChristenUnie kijken we daar scherp naar, want de voorjaarsnota is niet zomaar een financieel document; het is een moreel kompas dat laat zien wat je écht belangrijk vindt als stad.
In de voorjaarsnota stelt het college dat Rotterdam koers houdt. Maar onze vraag is: welke koers eigenlijk? Als je vaart zonder kompas, heeft het weinig zin om te zeggen dat je koersvast bent.
We zien dat er de afgelopen periode 40 miljoen euro méér is binnengekomen dan begroot. Maar in plaats van dit geld in te zetten om eerdere bezuinigingen terug te draaien of onze schulden verder af te lossen, wordt het besteed aan losse cadeautjes. Niemand kan precies aangeven waar het geld naartoe gaat. Dat is geen structurele investering, dat is politiek op de korte termijn. De echte keuzes worden opnieuw uitgesteld, terwijl Rotterdam juist nu behoefte heeft aan duidelijke, hoopvolle keuzes voor de lange termijn.
Neem de maatschappelijke opvang. We houden miljoenen over die verdwijnen naar de algemene reserve, terwijl mensen ’s nachts op straat slapen. Als je structureel overhoudt, doe dan ook structureel beter je best. Investeer in opvang met voldoende capaciteit én begeleiding, zodat mensen perspectief krijgen op herstel. Wat zegt het over onze prioriteiten als er geld overblijft, maar kwetsbare Rotterdammers nog steeds buiten slapen?
Ook het maatschappelijk middenveld blijft in onzekerheid. Bezuinigingen worden niet hersteld. Projecten krijgen slechts een jaar financiering. Dat ondermijnt vertrouwen, continuïteit en betrokkenheid. Waarom sluiten we geen structurele partnerschappen met organisaties als Stichting Present of de Unie van Vrijwilligers? Zij zijn diepgeworteld in onze stad en verdienen stabiele ondersteuning.
En wat doen we voor de mensen die nu in Rotterdam wonen? We bouwen vooral voor wie veel te besteden heeft, niet voor gezinnen, ouderen en jongeren die nú moeite hebben. Stadsontwikkeling moet ook gaan over bestaanszekerheid, voorzieningen en leefbaarheid in bestaande wijken. Kijk dus niet alleen vooruit naar nieuwe bewoners, maar vooral naar de Rotterdammers van vandaag, zij verdienen dat er ook voor hen betaalbaar gebouwd wordt.
De ChristenUnie kiest voor een koers waarin we investeren in de lange termijn. Waarin we armoede niet wegbezuinigen, maar bestrijden. Waarin maatschappelijke initiatieven geen tijdelijke pleisters zijn, maar pijlers van een hoopvolle stad. Een stad waarin samenwerking met vrijwilligers, kerken en bewonersinitiatieven centraal staat. Wij geloven in Rotterdam – in de veerkracht van haar mensen en de kracht van samen. Daarom roept de ChristenUnie het college op om de koers bij te stellen. Naar een stad waarin we samenleven, samen zorgen en samen geloven. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Voor de mensen die hier wonen en voor de kinderen die hier opgroeien.