Eindelijk opvang kwetsbare EU-migranten

Stapelbed
Tjalling Vonk
Door Tjalling Vonk op 2 juni 2022 om 16:52

Eindelijk opvang kwetsbare EU-migranten

Eindelijk is het dan zo ver. Per 1 juni is er een kleine opvang voor kwetsbare EU-migranten in Rotterdam.

Gisteren kwam eindelijk de reactie van het college op onze aangenomen motie binnen. Rotterdam krijgt een kleine opvang voor kwetsbare EU-migranten. OK. Het zijn slechts 5 plekken, en de kwaliteit van de opvang is niet heel hoog. En gaat het om een voorlopige voorziening. Maar toch ziet de Christenunie dit wel als een doorbraak en een resultaat van lang politiek getouwtrek, waar we als kleine partij aan het langste eind hebben getrokken.

Je kent misschien de beelden. Mensen die slapen in onze parken, omdat ze geen plek hebben. Ooit gekomen om hier te werken en vervolgens uitgebuit en afgedankt. En tot nu geen uitgestoken hand vanuit de gemeente. Maar vanaf 1 juni dus wel. Zo liet de wethouder, zij het na een hele lange tijd, eindelijk weten als reactie op ons voorstel.

Binnen de opvang voor uitgeprocedeerde ongedocumenteerden is ruimte om 5 mensen op te kunnen vangen. Dat betekent voor een aantal mensen een korte rustpauze. Om op adem te komen, om eerste hulp te bieden zoals eten, kleding en medische zorg. En om daarna samen te zoeken naar perspectief op een menswaardig leven op eigen benen.

Dat is natuurlijk nog niet genoeg. Gelukkig wordt in Den Haag gewerkt aan een plan om opvang beter te gaan regelen en ook te financieren. Tot die tijd is er nu de kleine opvang in Rotterdam. Met het plan en de financiering uit Den Haag zullen we er voor knokken om de opvang te verbeteren en te continueren. Want zolang er mensen geen onderdak hebben in ons land, zullen we strijden voor menswaardige opvang.