Verplaats het probleem niet: los het op!

sunset-5033708__340.jpg
Tjalling Vonk
Door Tjalling Vonk op 22 februari 2023 om 16:46

Verplaats het probleem niet: los het op!

Er is veel verontwaardiging in de stad over het weghalen van bankjes in het Centraal station. Een van de weinige plekken rondom CS waar mensen rust en ontmoeting vinden, zonder dat ze gelijk moeten betalen. Het is ook een vindplaats voor mensen die hulp nodig hebben. Zoals bijna ieder treinstation van een zichzelf respecterende wereldstad wel zo’n plekje heeft.

Het besluit is in samenspraak tussen NS en de gemeente genomen, lezen we in de media.  Aanleiding was overlast van een kleine groep mensen. Nu worden de bankjes weggehaald - alsof die de overlast gaven - en worden de problemen verplaatst naar andere plekken. Die overlast was een symptoom en het het weghalen van de bankjes symptoombestrijding.

Hoe gaat het college er voor zorgen dat het onderliggende probleem wordt aangepakt? Het probleem is namelijk dat mensen geen andere plek hebben dan plekken zoals de bankjes op CS of andere plekken in de publieke ruimte.

Dit is ook onderdeel van een groter verhaal, waarbij openbare architectuur vijandig wordt ingericht: 'hostile architecture'. Denk aan bankjes waar je wel op kan zitten, maar niet op kan liggen. Zo worden onwelgevallige mensen uit de publieke ruimte gedrukt. Laten we daar als gemeente iets aan doen.

Want het gaat om mensen die in onze stad zijn, en wij zijn tenslotte een stad.