De Laurenskerk in last

Laurenskerk-Rotterdam-voorkant.jpg
Robbert-Jan van de Werken
Door Robbert-Jan van de Werken op 7 november 2023 om 17:56

De Laurenskerk in last

De Laurenskerk in Rotterdam is wekelijks in gebruik bij christelijke gemeenschappen en een symbool voor tienduizenden christenen in onze stad. Afgelopen zaterdag gaf het Rotterdam Terror Corps (RTC) een concert in de Laurenskerk, uitgenodigd door de exploitatiestichting.

Daarbij paradeerden onder andere mensen in een duivelspak door de kerk en danste een nep-Christus vanaf het balkon. Wat ons betreft is dit een dieptrieste en respectloze omgang met christelijke symbolen, gebruiken en gevoelens. 

Het gebeurde roept voor onze fractie vragen op in het licht van de Code Diversiteit en Inclusie, waar de exploitatiestichting aan gebonden is door de subsidie die ze ontvangt vanuit de Cultuurplanperiode. We horen daarom graag van het college hoe zij reflecteert op het gebeurde in het licht van de Code Diversiteit en Inclusie.

Want volgens het college is er sprake van inclusie als ‘toegankelijkheid – zowel fysiek, sociaal, als digitaal (informatie) – voor iedereen is gewaarborgd en als iedereen zich welkom, veilig en gerespecteerd voelt’. Het is duidelijk dat bij deze omgang met religieuze symbolen er geen sprake is van inclusie. Het heeft meer weg van grensoverschrijdend gedrag. Daarom hebben we aan het college gevraagd hoe dit optreden zich verhoudt tot de Code Diversiteit en Inclusie.