Religieuze identiteit hoeft ook burgemeester Carola Schouten straks niet te beperken

Website afmeting (12).png
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 26 september 2024 om 15:15

Religieuze identiteit hoeft ook burgemeester Carola Schouten straks niet te beperken

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb krijgt na de steekpartij bij de Erasmusbrug een hoop bagger over zich heen, ziet fractiemedewerker Pieter Dirk Dekker. Het onderstreept volgens Pieter Dirk het totale gebrek aan kennis van religie.

Terwijl onderzoek naar een eventueel terroristisch oogmerk nog loopt, wordt scheidend burgemeester Aboutaleb verweten de aanval te hebben gebagatelliseerd. Hij noemde de steekpartij in een schriftelijke verklaring namelijk een ‘nare daad’. En over het door omstanders gehoorde ‘Allah akbar’, zei hij: ‘Dat roep ik wel tientallen keren per dag. Het is een stopwoordje voor veel moslims.’ 

In het huidige politieke klimaat tieren anti-islamsentimenten helaas welig. In die context vind ik het pleidooi van de burgemeester om niet al te snel mee te gaan in het terrorismeframe, maar om eerst de uitkomsten van onderzoek af te wachten, getuigen van wijsheid. 

Desalniettemin zijn politici van partijen als Leefbaar Rotterdam en 50PLUS er als de kippen bij om Aboutaleb aan te wrijven dat hij moslimterrorisme niet serieus neemt. Zei hij eerder immers niet ook: ‘Elke moslim is een beetje salafist’?

‘Ik vind dat Ahmed Aboutaleb met deze laatste actie bewijst dat hij gedurende zijn Rotterdamse tijdperk blijkbaar een gespleten persoonlijkheid is geweest,’ aldus één van deze ophefkraaiers. Dit alles rijkelijk gelardeerd met sneue sneren naar het afscheidsevenement - en het prijskaartje daarvan - waar Aboutaleb ten tijde van de aanslag was.

Je kunt prima een gesprek voeren over de stijl en toon van de reactie van de burgemeester. En ja, natuurlijk: onderzoek kan uitwijzen dat er wel degelijk sprake was van een terroristisch motief, ook als de dader leed aan een psychotische stoornis zoals bij een eerdere zaak is vastgesteld. Maar de felle reacties van deze politici en de wijze waarop zij opnieuw, zoals ontelbaar veel keren eerder in de afgelopen vijftien jaar, nadrukkelijk verwijzen naar het feit dat burgemeester Aboutaleb zelf moslim is, bevestigen dat terughoudendheid verstandig is.

Deze episode onderstreept helaas het totale gebrek aan religieuze kennis en sensitiviteit onder bepaalde invloedrijke stemmen in het Nederlandse debat. Het is niet de burgemeester die een gespleten persoonlijkheid is geweest. Het zijn dit soort politici en partijen die, in een stad waarin de meerderheid gelovig is en iedereen tot een minderheid behoort, kennelijk nooit hebben kunnen begrijpen en verkroppen dat de burgemeester van Rotterdam daadwerkelijk een moslim was.

Donderdag verricht Aboutaleb zijn laatste handelingen als burgervader, en treedt een nieuwe burgemeester aan: Carola Schouten. Wederom iemand met een uitgesproken gelovig profiel, zij het ditmaal van christelijke signatuur. Zal ook zij zo voortdurend deze gure wind van voren krijgen, of zal deze beker aan haar voorbij gaan omdat ze geen moslim is? Ik weet eerlijk gezegd niet welke uitkomst ik het meest bedroevend zou vinden.

Wat mij betreft was en is burgemeester Aboutaleb in ieder geval een inspirerend voorbeeld, dat ik ook de nieuwe burgemeester Schouten graag voorhoud: je eigen religieuze identiteit hoeft je niet te beperken in het dienen van het algemeen belang, maar kan dat juist bevorderen. Mooi dat Aboutaleb voor zijn jarenlange trouwe dienst passende koninklijke erkenning heeft gekregen.