ChristenUnie Rotterdam wil geen plastic verkiezingsborden meer

Sjabloon
Impactlogo Cirkel ChristenUnie.png
Door Webredactie op 13 maart 2022 om 08:48

ChristenUnie Rotterdam wil geen plastic verkiezingsborden meer

De hele stad hing in één klap vol met verkiezingsborden. Na de storm Eunice waren het er wat minder. Op allerlei plaatsen werden borden uit sloten en parken gevist. De poster van de ChristenUnie Rotterdam ontbreekt. Een bewuste keuze.

“Voor de verkiezingen hadden we al besloten geen plastic verkiezingsborden meer te laten maken. We willen zo duurzaam mogelijk campagne voeren. Maar toen de hele stad ineens vol hing, gingen we twijfelen. Moeten we toch niet een paar borden bestellen? Straks zijn we de enige partij die er niet tussen hangt,” vertelt campagneleider Judith de Gelder.

“En ineens kwam het besef: is dit niet precies het probleem met verduurzamen? Als de rest het blijft doen, dan wij ook maar?”

Gers gerecycled tafeltje
Na de vorige verkiezingen in 2018 organiseerden we i.s.m. Community Plastics een recycle-actie. Alle partijen konden hun borden inleveren bij Community Plastics. Zo zijn bijvoorbeeld onze verkiezingsborden verwerkt tot een gers salontafeltje. Maar voor ons bleef het schuren, is het niet beter gewoon géén plastic te gebruiken? 

Duurzame campagne
Eerlijk is eerlijk. Duurzame campagnevoeren kan lastig zijn en vraagt creativiteit. Zeker ook met ons kleine campagnebudget. In plaats van verkiezingsborden kiezen we nu voor milieuvriendelijke krijtverf-sjablonen. De paar sjablonen die we daarvoor gebruiken zijn ook van plastic. Dus 100% duurzaam zijn we nog niet. De krijtverf is milieuvriendelijk en veeg je met water weer van de straat. Ook is zoveel mogelijk campagnemateriaal geprint op duurzaam papier. Maar met ons kleine campagnebudget is dat best prijzig. Onze campagnekleding van de Resharestore is een goed voorbeeld van hoe het ook kan. Daar zijn we heel trots op. Maar we blijven zoeken én leren. Alle tips zijn welkom!”