Uithuisplaatsingen Rotterdam worden slecht onderbouwd

Baby op schouders bij vader.jpg
Robbert-Jan van de Werken
Door Robbert-Jan van de Werken op 22 september 2022 om 12:16

Uithuisplaatsingen Rotterdam worden slecht onderbouwd

Uithuisplaatsingen in Rotterdam worden slecht onderbouwd. Dat blijkt uit de beantwoording van onze vragen, naar aanleiding van een eerder rapport van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). 

Uit dat rapport bleek dat in geen van de 45 onderzochte uithuisplaatsingen de onderbouwing op orde was. In Rotterdam is de situatie ‘grotendeels’ hetzelfde, volgens een intern onderzoek van de Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR).

Ik schrik hier van. Het is onacceptabel als kinderen zonder goede onderbouwing uit huis geplaatst worden. Dat raakt aan het hart van onze rechtstaat. Ik wil weten wat dit gaat betekenen voor eerdere uithuisplaatsingen en hoe we in de toekomst omgaan met uithuisplaatsingen.

Daarom hebben we samen met GroenLinks en Bij1 om een snelle bespreking met de wethouder gevraagd. Voor die bespreking moet de wethouder het rapport van de JBRR gedeeld hebben met de gemeenteraad.

Er leven al langer twijfels over de onderbouwing van verzoeken tot uithuisplaatsingen. Kinderrechters trokken vorig jaar aan de bel, omdat zij een keuze tot uithuisplaatsing moesten maken op basis van gebrekkige dossiers. Ook was Rotterdam eerder uithuisplaatsingshoofdstad in het toeslagenschandaal: in geen andere gemeente werden zoveel kinderen uit huis geplaatst.