CU-SGP Prins-Alexander: akkoord met maatschappelijke opvang Nesselande

Op 26 maart jl. vergaderde de deelraad in Prins-Alexander over de voorgenomen maatschappelijke opvanglocatie in Nesselande. Namens de ChristenUnie-SGP fractie verklaarde fractievoorzitter Jan Schippers achter het gemeentelijk beleid van spreiding van maatschappelijke opvang te staan.
Lees hier de bijdrage van Jan Schippers.
Deelraad Prins Alexander
Vergadering 26 maart 2007
Fractie ChristenUnie-SGP, bijdrage maatschappelijke opvang
Voorzitter,
De brief van het College van B&W geeft een overzicht van de stand van zaken over het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang dat tot 2010 loopt. Niet minder, maar ook niet meer.
Het doel van het beleid is duidelijk: het bestrijden van dak- en thuisloosheid, het voorkomen ervan en een aanzienlijke reductie van overlastgevend gedrag. Wie tegen deze doelstellingen is, moet het vanavond maar ronduit zeggen.
Instrument van beleid is dat er passende huisvesting komt mét begeleiding om kleinschalige wooneenheden die gespreid worden gelokaliseerd door heel de stad. Op voorhand kun je daarbij geen enkele wijk uitsluiten. Ik begrijp heel goed dat vrijwel niemand graag zo’n voorziening voor maatschappelijke opvang in zijn directe woonomgeving wenst.
Echter: er bestaat een enorme variatie aan dergelijke voorzieningen, qua omvang en qua type. Op dit moment is niet bekend om welk type voorziening het gaat en op welke exacte locatie deze komt. Het stadsbestuur is nog aan zijn zoektocht bezig. Het zoekproces zou enorm verstoord worden, dan wel tot grote (nog grotere) onrust leiden wanneer dit in volledige openbaarheid zou plaatsvinden. Zodra er wel van een bestuursbesluit of een voornemen daartoe sprake is, worden omwonenden en andere betrokkenen spoedig geïnformeerd. Zie daarvoor het communicatieplan van het dagelijks bestuur.
Voorzitter, mijn fractie vindt het heel redelijk dat elke deelgemeente, dus ook Prins Alexander, een verplichting op zich neemt voor een aantal voorzieningen en dat deze gespreid worden gelokaliseerd door de gehele deelgemeente, en niet geconcentreerd in een van de wijken.
Naar de bewoners toe wil ik duidelijk maken dat mijn fractie er alles aan gelegen is dat een dergelijke voorziening op een goede wijze wordt ingepast in de buurt. Daarbij horen vormen van overleg tussen omwonenden en de directie van een voorziening, met duidelijke afspraken over handhaving en voorkoming van overlastgevend gedrag.
Daarbij de volgende opmerkingen: het voorkomen van overlastgevend gedrag is primair in het belang van de voorziening zèlf. Uiteraard ook in het belang van de omwonenden. Daarom adviseert mijn fractie aan bewoners om te participeren in zo’n klankbordgroep van omwonenden. Dat biedt u de mogelijkheid om samen met de directie van een MO-voorziening tot goede oplossingen te komen.
In het verlengde hiervan benadrukt mijn fractie dat we geen groepen bewoners tegen elkaar moeten gaan uitspelen. Dan komen we in een wij-zij tegenstelling terecht. Het gaat om samen leven en samen werken aan de buurt. De ex-daklozen en ex-thuislozen moet je niet blijven bestempelen als een bijzondere groep, want dan druk je deze mensen altijd maar weer naar de marge van de samenleving. Veel van de onrust berust ook op het misverstand dat het om permanente daklozen gaat. Integendeel. De personen die een plek krijgen in een dergelijke MO-voorziening hebben daar hun onderdak. En het is de bedoeling dat zij stap voor stap weer een zelfstandig bestaan in de maatschappij opbouwen.
Het argument dat een dergelijke voorziening niet past in een VINEX-locatie of een nieuwbouwwijk lijkt op het eerste gezicht redelijk, maar deugt toch niet. Wie ergens gaat wonen, kiest zijn buren niet uit. In een bestaande woonwijk kun je nog selectief zijn op basis van de omwonenden die je aantreft, maar voor een nieuwbouwwijk moet je dat maar afwachten.
Mijn tweede argument ligt in het verlengde hiervan: nieuwe bewoners integreren over het algemeen gemakkelijker met elkaar wanneer ze allemaal nieuw in een wijk komen wonen. Dat pleit ervoor om een voorziening voor MO juist wel in Nesselande te lokaliseren.
Voor het derde argument verwijs ik naar twee voorbeelden. In de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg wordt het project Martien Schaaperhuis gerealiseerd. De nieuwbouw is begonnen en wordt in november van dit jaar voltooid.
In de Utrechtse VINEX-wijk Leidsche Rijn is rond een oude boerderij het project ‘t Groene Sticht van start gegaan. Een onderdeel daarvan vormt het restaurant De Hoge Weide, waar ik zelf samen met mijn vrouw al een keer van een heerlijk etentje heb mogen genieten. Het zou een goede zaak zijn wanneer we ons allemaal op de hoogte brengen van de feiten en de creatieve, ongedachte mogelijkheden die er zijn, in plaats van het op voorhand uitsluiten van mogelijkheden.
Jan A. Schippers,
Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP
- Labels
Reacties op 'CU-SGP Prins-Alexander: akkoord met maatschappelijke opvang Nesselande'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.