Prins-Alexander: Jaarrekening 2007
Op 23 juni heeft de deelraad van Prins Alexander de Jaarrekening 2007 besproken en vastgesteld. Namens de ChristenUnie-SGP fractie heeft Jan Schippers aandacht gevraagd voor de doelmatigheid van de deelgemeentelijke organisatie. Lees in dit artikel de bijdrage van fractievoorzitter Jan Schippers.
Fractie ChristenUnie-SGP deelraad Prins Alexander
Jaarverslag / Jaarrekening 2007
Voorzitter,
Allereerst wil de fractie van CU-SGP personeel en bestuur bedanken voor de beantwoording van de schriftelijke vragen.
Mijn fractie heeft de jaarrekening 2007 kritisch doorgenomen, en tot haar tevredenheid geconstateerd dat zich geen overschrijdingen bij de lasten hebben voorgedaan. Wel een forse onderschrijding van de baten bij het programma Wonen en Woonomgeving (456.300 euro). Uit de toelichting maak ik op dat een aantal posten is doorgeschoven naar 2008. Dus: de baten zijn niet als sneeuw voor de zon verdwenen, maar prijken volgend jaar in de boeken.
Met betrekking tot de rechtmatigheid constateert mijn fractie dat er geen belemmering is om de jaarrekening over 2007 vast te stellen.
Doelmatigheid
Maar hoe zit het met de doelmatigheid? Daar kan de deelraad tot op heden maar nauwelijks enige grip op krijgen. Uiteraard is er een proces gaande, waarin onder andere op het punt van de doelmatigheid meer inzicht in de begroting en jaarrekening verkregen moet gaan worden. Het ons toegezonden rapport van de COR van de gemeenteraad van Rotterdam kan ons hierbij wellicht van dienst zijn.
Mijn fractie wil van het dagelijks bestuur vernemen of het ook kennis heeft genomen van het hoofdstuk ‘doelmatigheid' in het COR-rapport en hoe zij staat tegenover het naar analogie toepassen van de daarin genoemde indicatoren die enig zicht geven op de doelmatigheid van de deelgemeentelijke organisatie. Te denken valt aan ziekteverzuimpercentage (daar is door de CDA-fractie al naar gevraagd); de toename/afname van de baten gerelateerd aan de toename/afname van de lasten; de uitgaven ten behoeve van externe inhuur of uitbestedingen; het percentage indirect personeel en ‘overhead'. Voor deze kengetallen of indicatoren kunnen bij de jaarbegroting ‘benchmarks' worden gesteld. De uiteindelijke doelstelling is om per euro uit de deelgemeentelijke begroting meer waarde te realiseren ten gunste van de bewoners. Een doelmatiger organisatie kan hieraan zeker bijdragen. Het gaat ten slotte om belastinggeld van onze bewoners. En als deelraadslid wil ik daar net zo zorgvuldig mee omgaan als met m'n eigen huishoudboekje.
Hogere energielasten
De energieprijzen voor de openbare verlichting nemen fors toe, de afgelopen drie jaren in totaal met zo'n zeventig procent. En vooralsnog lijkt het er niet op dat de energieprijzen zich stabiliseren. Deze ontwikkeling onderstreept het belang om bijtijds over te gaan op energiezuinige armaturen. Naast het milieu-argument komt er nu ook nog een financieel argument bij. Misschien kan er worden nagedacht over een vervangingsplan waarbij de deelgemeente tegelijk het probleem van de enorme variatie in armaturen de wereld uit kan helpen. Kan de portefeuillehouder toezeggen dat hij dit punt met Gemeentewerken wil bespreken?
Stichting Sporthal WION
In uw antwoord op de vragen van de CDA-fractie en mijn fractie geeft u aan dat de deelraad nadere informatie van uw bestuur tegemoet mag zien, en nog wel deze maand. Ik verwacht van u vanmiddag deze nadere informatie globaal te vernemen, met name op het punt of het ingeschatte risicobedrag realistisch is.
Duikers
Net als de CDA-fractie ben ik ook in het dossier duikers gedoken. Uit uw vragenbeantwoording concludeer ik dat er in deze deelgemeente 411 duikers liggen waarvoor de deelgemeente als wegbeheerder verantwoordelijk is. De technische staat van de duikers is nog niet bekend. Toch lees ik in een ander stuk dat de omvang van het risico voor de deelgemeente wordt ingeschat op 200.000 euro. Mijn fractie vraagt zich af of dit een toereikend risicobedrag is voor 411 duikers. Ik ben heel nieuwsgierig waarop deze inschatting is gebaseerd en zie uit naar uw informatie daarover in de commissie BRO. Maar u mag natuurlijk ook vanmiddag op deze opmerking reageren.
Vorderingen
Bij de behandeling van het vorig jaarverslag werd opgemerkt dat de openstaande vordering op de GGD groot 49.000 euro waarschijnlijk in 2007 zou worden geïnd. De GGD erkende de vordering. Het verbaast mijn fractie dat ik uit de jaarrekening 2007 moet opmaken dat deze vordering als oninbaar werd beschouwd en als verlies is geboekt.
Dualisering
Ten slotte kom ik op de opdracht die is verstrekt aan de accountant. Nader bepaald: de opdrachtgever. De Rekenkamer Rotterdam stelt namelijk dat de aansturing van de ASR in het kader van de dualisering door de deelraad dient te geschieden en niet door of namens het dagelijks bestuur - zoals tot op heden in Prins Alexander het geval is. De logica van deze opmerking kan mijn fractie volgen. Maar wordt de aansturing van de ASR daardoor preciezer en beter? Die vraag moeten we als deelraad ook onder ogen zien. Het lijkt mij niet verstandig om deze afweging zomaar op een achternamiddag te maken. Ook wil mijn fractie op dit moment niet vooruitlopen op de inhoudelijke bespreking van het rapport van de Rekenkamer. Maar ik geef het aan u allemaal mee als een punt om tijdens het zomerreces eens over na te denken...
23 juni 2008,
Fractie ChristenUnie-SGP,
Jan Schippers.
- Labels
Reacties op 'Prins-Alexander: Jaarrekening 2007'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.