Algemene Beschouwingen begroting 2008 Prins Alexander

Voorzitter,
Bij de voorliggende begroting voor het jaar 2008 wil de fractie van ChristenUnie-SGP allereerst het – inmiddels demissionaire - bestuur en de medewerkers van de deelgemeente danken voor hun inspanningen om dit belangrijke beleidsdocument aan de deelraad voor te leggen.
De fractie van ChristenUnie-SGP wil bij deze algemene beschouwingen terugkomen op haar inbreng bij de Voorjaarsnota in de vergadering van 25 juni jongstleden. Het dagelijks bestuur stelde in de vragenbeantwoording bij de behandeling van de Voorjaarsnota dat het zich bij zijn bestuurlijk handelen wilde richten op de volgende zaken:
Meer inhoud – minder procedures
Meer externe oriëntatie – minder interne gerichtheid
Meer hoofdlijnen – minder details
Meer zakelijkheid – minder persoonsgericht
Vervolgens heeft de CU/SGP-fractie aan de overige deelraadsfracties gevraagd of zij tijdens het zomerreces wilden nagaan wat in hun politieke visie in het belang zou zijn van onze deelgemeente. Daarbij hoort de vraag: Wat dient het welzijn van de bewoners van Prins Alexander? En vervolgens de vraag naar ons eigen bestuursorgaan toe: Hoe kan de deelraad hieraan dienstbaar zijn? Bij de behandeling van de begroting 2008 wil ik op deze vitale vragen terugkomen en u allen vragen wat uw bijdrage is – of zal zijn - aan het gezamenlijke antwoord op deze vragen.
De fractie van ChristenUnie-SGP wil bij de zoektocht naar een antwoord op deze vragen teruggaan naar één van de basisdocumenten van onze Nederlandse Staat: de Verklaring uit 1681, waarin de Staten van Holland het verdrag met hun vorst Filips II opzegden. De Staten van Holland waren van oordeel dat Filips II geen goede koning was, omdat hij vooral aan zichzelf dacht en niet handelde volgens de richtlijn dat de herder (d.i. de overheid) moet zorgen voor het welzijn van de schapen (d.w.z. de burgers). Deze beeldspraak van herder en schapen ontleenden de Staten van Holland o.a. aan de bijbelboeken van de profeten Jeremia (hoofdstuk 23) en Ezechiël (hoofdstuk 34).
Blijkbaar hebben overheden en hun instellingen al eeuwenlang de ingebakken neiging om in zichzelf te keren en niet primair het belang van burgers of bewoners op het oog te hebben. Het ideaal van de fractie van ChristenUnie-SGP sluit nauw aan bij het oude inzicht dat de overheid lijkt op een goede herder, en dus opkomt voor het belang van alle burgers. Om hieraan te beantwoorden moet een bestuur niet schuwen om de nodige leiding te geven, een visie te vormen en de hoofdlijnen van beleid uit te zetten. Dit betekent intussen wel dat er door het openbaar bestuur goed geluisterd wordt naar de bewoners. Delen de fracties in de deelraad deze benadering? Volgens mijn fractie is die wezenlijk voor het functioneren van onze Nederlandse democratie - ook voor het openbaar bestuur in onze deelgemeente. Bij alle politieke meningsverschillen die er zijn, is het de eerste opdracht van deelraadsleden dat zij zich inzetten voor het belang van alle bewoners van deze deelgemeente. Geconstateerd is dat discussies over personen, procedures en fracties tot nog toe de toon zetten. Daarmee zet deze raad van de grootste deelgemeente van Rotterdam zich lelijk te kijk! Bewoners krijgen daardoor een verwrongen beeld van politiek. Hun vertrouwen in het functioneren van de democratie slinkt. Wij brengen schade toe aan positieve betrokkenheid en actief burgerschap. Het eindresultaat is dat we als deelraad bij onze bewoners een afkeer van de samenleving en cynisme ten opzichte van de democratie bevorderen. Voorzitter, dit wil niemand en daarom moeten we als deelraadsleden echt onze manieren en inzet veranderen. De vraag is: willen we dat? En vervolgens: hoe doen we dat?
Rotterdam wil een sterke stad zijn met sterke deelgemeenten, met slagvaardige diensten en instellingen. Dat is een vooruitstrevende ambitie. Een doelstelling die de fractie van ChristenUnie-SGP in Prins Alexander kan onderschrijven. Voor de deelgemeente Prins Alexander betekent dit dat we als deelraad en dagelijks bestuur onszelf de vraag moeten stellen: waarin zoeken we de kracht, de vitaliteit van de deelgemeente Prins Alexander. We moeten bereid zijn om kritisch naar onszelf te kijken en ons op ons functioneren bevragen: Wat gaat goed en wat moet beter? Zulke vragen – en de antwoorden daarop – kunnen ons scherp houden. Het gebiedsgericht werken en de daarbij ingezette kanteling van de organisatie past bij het streven onze blik naar buiten te wenden. Ook zullen we als deelraad met onze raadscommissies vaker in de wijken moeten gaan vergaderen. We gaan niet alleen op de onmogelijkheden letten, maar zoeken naar creatieve oplossingen om meer mogelijk te maken.
De realisatie van een Centrum voor Jeugd en Gezin in onze deelgemeente is bijvoorbeeld van belang voor ouders en opgroeiende jongeren. Ik hoop dat hierbij voldoende voortgang is geboekt en zie uit naar het moment waarop het centrum hier in Prins Alexander is gerealiseerd. Rotterdam doet mee aan het proefproject Veiligheidsindex Risicojongeren. Ik hoop dat dit proefproject in deze deelgemeente ook tot positieve resultaten leidt en geen van onze jongeren meer tussen wal en schip belandt bij de onderscheiden hulpdiensten.
Als het gaat om de ontwikkeling van de kwaliteit van de buitenruimte, dan verwacht ChristenUnie-SGP dat deze begroting een keer ten goede bewerkstelligt. Al zijn we zeker nog niet vrij van zorgen. Het lijkt mijn fractie een goede suggestie dat de deelgemeente Prins Alexander de eindverantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van de buitenruimte in alle wijken en partners er concreet op aanspreekt wanneer publieke of semi-publieke onderdelen van de buitenruimte niet adequaat worden onderhouden. Immers, je kunt als deelgemeente werken aan alle publieke onderdelen in de buitenruimte, maar wanneer de niet-publieke onderdelen slecht onderhouden zijn heeft dat een negatieve uitstraling op de rest van de buitenruimte. De CU/SGP-fractie wenst dat de deelgemeente hierover afspraken gaat maken met samenwerkende partners in het publieke en semi-publieke terrein.
Verder blijft de afstemming tussen deelgemeentelijke doelstellingen en activiteiten van gemeentelijke diensten een uitdaging van formaat. Een mogelijkheid kan zijn dat gemeentelijke diensten niet langer denken vanuit hun aanbod, maar gaan denken vanuit de bewoners en vanuit de klanten. Wat zouden die gerealiseerd willen zien in de wijken? Het is van vitaal belang om dit proces van ‘omdenken’ bij de gemeentelijke diensten van de grond te krijgen, zodat met name bewoners hiervan kunnen profiteren. Mijn fractie meent dat door gezamenlijk het gebiedsgericht werken inhoud te geven hier een belangrijke verbetering gerealiseerd kan worden.
Het antwoord van het bestuur op de vraag over het aantal klachten over de openbare verlichting is duidelijk, maar wel zorgwekkend. De fractie van ChristenUnie-SGP pleit voor een extra check van de openbare verlichting in de herfst, in de periode direct na het verzetten van de klok van zomer naar wintertijd, met name op verzamel- en uitvalswegen.
Mijn fractie krijgt van diverse bewoners te horen dat veel fietsen bij station NS Alexander en bij metrostations in de deelgemeente niet in de daarvoor bestemde fietsenstallingen staan gestald. Ligt dit aan capaciteitsproblemen of speelt mogelijk ook gemakzucht van de fietser die de trein of metro neemt een rol? Misschien dat deze vraag in de commissie buitenruimte en RO opgepakt kan worden.
Het is een goede zaak dat burgers worden gemotiveerd voor het verrichten van vrijwilligerswerk. Uit de monitor Prins Alexander in 2005 blijkt dat tien procent van de mensen op zoek is naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Ik hoop dat de beleidsvoornemens ertoe leiden dat een behoorlijk deel van deze tien procent ook daadwerkelijk als vrijwilliger aan de slag kan.
Wat betreft de tijdige afhandeling van klachten en bezwaarschriften is mijn fractie verheugd over de positieve ontwikkeling en dat de gestelde norm in het derde kwartaal is gehaald. Gelet op de genomen maatregelen valt voor de nabije toekomst een verdere verbetering te verwachten. Informatie daarover zal mijn fractie zeer op prijs stellen. Behandeling van de ‘zwevende motie’ lijkt mij derhalve niet meer nodig.
Ten slotte. Deze algemene beschouwingen ben ik begonnen met het oeroude en bijbelse beeld van de overheid als herder. In de visie van de politieke partijen die ik in deze deelraad vertegenwoordig is de kerntaak van de overheid dat zij in trouw recht doet aan allen en een ieder. Dat wil zeggen: het gaat erom dat onze bewoners tot hun recht komen; dat zij met tevredenheid in deze deelgemeente wonen, dat kinderen hier in een goede omgeving kunnen opgroeien, dat bewoners met een veilig gevoel over straat kunnen gaan. Daarom moet de overheid in de eerste plaats trouw zijn aan haar roeping om zorg te dragen voor orde in de samenleving - een belangrijke randvoorwaarde voor het welzijn van alle bewoners. Deze orde is geen doel in zichzelf. In de visie van ChristenUnie en SGP gaat het er uiteindelijk om dat mensen in vrijheid God kunnen dienen en eren en ook dat mensen omzien naar de mensen om hen heen, in het bijzonder de medemens in nood. Dit vanuit de overtuiging dat geen mens voor zichzelf leeft. Want mensen zijn in relaties geplaatst ten opzichte van elkaar en van God onze Schepper.
Bij het uitoefenen van deze taak en het behartigen van deze verantwoordelijkheid wenst de fractie van ChristenUnie-SGP alle deelraadsleden, de leden van het demissionaire dagelijks bestuur (als ook hun opvolgers) en de medewerkers van de deelgemeente Prins Alexander de zegen van God toe.
Namens de fractie van ChristenUnie-SGP,
J.A. Schippers
- Labels
Reacties op 'Algemene Beschouwingen begroting 2008 Prins Alexander'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.