Bijdrage: Deelgemeentelijk Waterplan Prins Alexander 2009-2013

maandag 01 december 2008 16:45

(...) Water. Wij Nederlanders leven met water. In Prins Alexander leven we zelfs onder het peil van het zeewater; in de put van Holland zogezegd. Zolang er voldoende water is, schoon en gezond water, dan is water aantrekkelijk. We genieten ervan. Maar als water vies en vuil is, als er overlast is of overstroming dreigt, dan heeft het water een afstotende werking. Waterbeheer vraagt steeds onze aandacht en onze zorg. Daarom begroet mijn fractie de totstandkoming van dit Waterplan voor de deelgemeente. (...)

Voorzitter,

 

Water. Wij Nederlanders leven met water. In Prins Alexander leven we zelfs onder het peil van het zeewater; in de put van Holland zogezegd. Zolang er voldoende water is, schoon en gezond water, dan is water aantrekkelijk. We genieten ervan. Maar als water vies en vuil is, als er overlast is of overstroming dreigt, dan heeft het water een afstotende werking. Waterbeheer vraagt steeds onze aandacht en onze zorg. Daarom begroet mijn fractie de totstandkoming van dit Waterplan voor de deelgemeente.

 

De fractie ChristenUnie-SGP kan zich vinden in het streefbeeld en de visie zoals neergelegd in dit waterplan. Aan de opstellers van het plan spreek ik mijn waardering uit voor de manier waarop de knelpunten en verbeterpunten in kaart zijn gebracht.

 

Terecht wordt bij de maatregelen ingezet op een veel betere doorstroming/verversing van het water in de deelgemeente. Vooral om de hoge voedselrijkdom in het watersysteem van de DGPA. Terug te dringen. Het oppervlaktewater in of nabij de woonwijken is meestal troebel, er zitten veel algen in , er drijft veel kroos op. Daarom: doorspoelen en verversen van het water. Wellicht zijn daarvoor meer inlaatpunten nodig. Naast meer instroom zullen we ook schoner water moeten binnenlaten, bijvoorbeeld vanuit de Kralingse Plas en door middel van filtering van het water uit de Rotte.

 

Zorgenkinderen zijn de slechte duikers in de deelgemeente. In het plan wordt een aantal knelpuntduikers geïdentificeerd (met hoge concentratie in de wijk Ommoord); maar na lezing is mij niet duidelijk wat de stand van zaken is met betrekken tot de voortgang van het onderzoek naar de kwaliteit van alle duikers in de deelgemeente. Ze zijn van groot belang voor een betere doorstroming en verversing. Het mag niet zo zijn dat de vraag ‘wie zal dat betalen?’ uiteindelijk de realisatie van dit waterplan gaat frustreren? Is er al een oplossing in zicht voor het verdelingsvraagstuk van de kosten?

 

Om het oppervlaktewater schoner te krijgen moet ook worden ingezet op het scheiden van de schoon- en de vuilwaterstromen. Het rapport bepleit het zoveel mogelijk ontkoppelen van de hemelwaterafvoer van de riolering om zo het risico van overstort te vermijden. In Kralingseveer komt er een grote opvangbak voor regenwater, prima! Mijn fractie is bezorgd over het grote aantal overstorten in de DGPA; maar liefst 44. Via het ophogen van de overstortdrempels kun je het probleem voor een deel oplossen. Mijn vraag is of het beleid erop kan worden gericht om het aantal overstorten te reduceren.

 

Verder zien we een toename van het verhard oppervlak in de deelgemeente, door nieuwe woonwijken, maar ook doordat in bestaande woonwijken veel particuliere tuinen geheel of grotendeels worden betegeld. Iedereen lijkt een onderhoudsarme tuin te willen. Met als gevolg dat meer hemelwater veel sneller in het riool belandt. Wat is in kwantitatieve zin de bijdrage van betegelde tuinen aan het waterbeheer-probleem?

 

Dan de grondwateroverlast. Een hardnekkig en vervelend probleem dat vooral in de laagst gelegen delen van de deelgemeente speelt. Helaas is het qua omvang nog niet volledig in beeld gebracht. Uiteraard is mijn fractie benieuwd of het voornemen is om dit probleem wel in beeld te krijgen en zo ja, wanneer?

 

Nog een zin aan het slot van deel I die mijn aandacht trok: “De organisatie rondom de taakverdeling van beheer en onderhoud is in Rotterdam niet altijd even duidelijk. (deel I, pag. 43). Waar heb ik iets soortgelijks eerder gelezen? Volgens mij is het symptomatisch voor de gemeente Rotterdam en ik dring erop aan dat dit organisatorische probleem door de partijen die uitvoering moeten geven aan dit plan ook voortvarend wordt opgepakt en opgelost.

 

Ten slotte zou ik graag van de deskundigen willen weten wat hun oordeel is over de huidige kwaliteit van de dijk langs de Rotte. Ik heb begrepen dat ook deze dijk vijf jaar terug het bijna had begeven, ware het niet dat de dijk bij Wilnis het in augustus 2003 wat eerder begaf.

 
Rotterdam, 10 november 2008,
Jan A. Schippers, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP.

Labels

« Terug

Reacties op 'Bijdrage: Deelgemeentelijk Waterplan Prins Alexander 2009-2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.